fbpx

Comfetti

Waarom ondernemen? Mijn ervaring en knelpunten.

Het zwaarste heb je voor je gevoel gehad, je baan opzeggen. Dat vond ik erg lastig om te doen. Ik had een VASTE baan! Waarom kies ik er nu al voor om zelfstandig ondernemer te zijn? Ik kom niet uit een ondernemersgezin, wel is mijn broertje: Luuk Bravenboer (Youngstars Uitzendbureau) ondernemer. Hij heeft mij deels getriggerd om ook te gaan ondernemen. We werken nu ook veel samen, wat ontzettend leuk en inspirerend is. Verder was ik 1,5 jaar aan het werk en ik ben pas (nu) 22 jaar…. ja. Ik hoor je denken. Waarom?

Ik vertel meer over mijn loopbaan in de volgende video. Ik vind het leuk wanneer je je abonneert. Blijf op de hoogte van mijn ontwikkeling en tips.

Startende ondernemer

1 januari ben ik gestart als ondernemer in Zwolle! Dat was het moment dat ik geld moest gaan verdienen. Tip: Zorg wel dat je wat achterhoudt, want wanneer je vaste lasten hebt, moet je deze wel kunnen betalen. Dat had ik ook gedaan, waardoor je de eerste maanden rust hebt.

Hoe ervaar ik het nu. Het is goed om te zien dat er geld binnenkomt, maar nog niet zoveel als ik stiekem had gehoopt. Het hoeft en kan ook niet allemaal meteen zo snel gaan. Wel hoopte ik in mijn 3e maand meer te verdienen. Daarvoor is het ook nog te vroeg om te oordelen misschien. De dienst die ik aanbied is best persoonlijk en kost veel tijd. Het versnellen van dit proces is eigenlijk momenteel een must. Maar hoe ga je dat doen: ondernemer (klant) is druk en hoe zorg je dat zij dit ook op hun prioriteit-lijstje hebben staan?

Struggles

Als starter gaan veel dingen nog niet vlekkeloos. Ik ben ook van mening dat je veel fouten moet maken om echt veel te leren. Zonder fouten leer je eigenlijk niet. Onthoud dat ook, want dat geeft ook meer motivatie om niet te perfectionistisch te zijn. Dit zegt Google over “perfectionisme”:

Perfectionisme kan je leven behoorlijk lastig maken. Ja, we vinden het allemaal fijn als we dingen perfect kunnen doen. Maar de meeste mensen leggen zich erbij neer dat perfectie slechts een illusie is, en dat het nastreven van perfectie meestal meer kost dan het je oplevert.

En dat is wat mij betreft helemaal waar. Door dingen te perfect te willen doen gaat het eigelijk ten kosten van jezelf of iets anders. Hoe zorg je er dan voor minder perfectionistisch te zijn? Ik vind het bijvoorbeeld ontzettend fijn om zelf alles in handen te hebben. Mijn video’s doe ik ook volledig zelf, maar dan kijk ik naar mijn overzicht en dan is het nog niet zoals ik wil. En aan de andere kant denk ik, Romée doe even rustig, want je bent goed bezig en dat soort dingen komen later.

Een onderdeel hiervan is ook de druk die je jezelf oplegt. Van buiten voel ik niet perse druk, maar van mijzelf. Ik wil graag goed presteren en mooie dingen doen. En als je dan ook perfectionistisch bent gaat dat je soms in de weg staan. Je denkt dat je omgeving veel van je verwacht (ja, jijzelf). Misschien is dat wel helemaal niet zo, en voor wie doe je het? Ja, voor jezelf. Daarom is het belangrijk op je zelf te focussen en jezelf te vertrouwen.

Selfcare

Ook heb ik gemerkt dat je eindeloos door kan gaan in je bedrijf. Door even een moment van bezinning en “zelfliefde” (laatste tijd veel gebruikt woord) komt je weer even tot de kern. Daardoor kan je met meer inspiratie en relaxed gevoel aan de slag. Selfcare is bij mij het sporten, momentjes met vriendinnen, “mindful” wandelen en nog op mijn to do-lijstje: een massage.

Gat in de markt?

Heb ik het gat in de markt ontdekt? Nog niet! Ben ik gewoon maar begonnen? Ja. Waarom? Omdat ik ga ontdekken wat ik goed kan, leuk vind om te doen en waar ik mensen mee kan helpen! Waarom Social Media (en communicatie)? Omdat veel ondernemers geen tijd hebben om zelf alles te beheren, maar wel zichtbaar willen/moeten zijn voor de (potentiële) klant. Toevallig heb ik daar affiniteit mee en kan ik mensen helpen en ondersteunen. Ben ik ondertussen ook op zoek naar het gat in de markt? Ja stiekem wel.

Ondernemen is leuk, omdat

  • Je eigen tijd kan indelen;
  • Je eigen dienst ontwikkeld;
  • Je (persoonlijk) samenwerkingen aan kan gaan;
  • Je zelf kan ontwikkelen op verschillende gebieden;
  • Je leert jezelf misschien zelfs beter kennen;
  • Je eigen klanten kan “kiezen”;
  • Alles wat je verdient, is van jou;
  • Je geïnspireerd wordt door mens en omgeving;
  • Je staat open voor verschillende soorten werk;
  • Je creëert je eigen merk;

Zo kan je nog heel lang door gaan. Dit zijn voor mij de meeste redenen waarom ondernemen zo leuk en interessant is. Er is nog veel meer te ontdekken en dat maakt het ondernemerschap zo divers, maar ook wel risicovol.