fbpx

Comfetti

Tijd is iets kostbaars

“Extra” tijd is niet te koop. We kunnen niet even wat tijd inkopen. Daarom is het van belang dat je je tijd in je werk en privé-leven goed benut. Hoe zorg jij daarvoor? Ik vind het best confronterend af en toe hoe snel de tijd gaat.

Generatie y (1980-2000) daar hoor ik nog net bij. Wij staan getypeerd als grenzeloze generatie. “Ze willen flexibel werken in sfeervolle omgevingen waar ze zichzelf kunnen zijn en waar ze zich authentiek kunnen ontwikkelen. Ze willen meteen meedoen en toegevoegde waarde leveren, bijvoorbeeld met de inzet van sociale media.”

Ook: millennial, prestatiegeneratie, generatie Einstein, achterbank generatie, PeterPan generatie

Jong tijdens: informatietijdperk, dreiging van terroristische aanslagen

Kenmerken: authentiek, zelfverzekerd, actief op internet, meegekregen dat alles mogelijk is

We zijn grenzeloos in verschillende opzichten merk ik. Daaronder versta ik ook het eindeloos uitproberen, nieuwe dingen willen ontdekken en doorgaan. Social media is ook een van de tijdrovende activiteiten die wij als generatie y eindeloos kunnen inzetten. Het is aan de ene kant een kracht, maar ook iets waar we ons in kunnen verliezen.

Gister keek ik mijn statistieken over de schermtijd alleen op mijn telefoon: gewoon 5,5 uur! 5,5 uur… Normaal gesproken zit ik rond de 3 uur op mijn mobiel een deel daarvan is nu mijn werk natuurlijk, maar daarnaast zit ik ook al bijna de hele dag achter mijn computer of laptop. NIET OKÉ. Nu heb ik er zelf voor gekozen om hier mijn baan van te maken, maar het zet mij af en toe wel aan het denken. Deel van mijn werk: het uitdenken van plannen, kan ik ook eerst op papier doen. Dat bevordert daarentegen ook je creativiteit!

Hoe zorg je voor minder werkdruk en meer tijd?

Als zelfstandig ondernemer kan je eindeloos “druk” zijn. Vaak maak ik mezelf druk omdat we denken dat je druk moet zijn of dat je een bepaald aantal uur moet werken. Terwijl ik juist het ondernemerschap in ben gegaan voor o.a. vrijheid. Eigen vrijheid. De mogelijkheid om zelf je tijd in te delen, zonder dat iemand vraag wat je aan het doen bent of waarom je nog aan het werk bent.

Toch voel ik de druk om te werken, raar toch? Want tijd is kostbaarder dan geld verdienen. Natuurlijk moet je geld verdienen want anders kan je niet “leven”, maar ik vind het wel belangrijk om vrijheid te hebben.

  • Gun jezelf de tijd;
  • Wees niet te perfectionistisch;
  • Plan vrije tijd in (en houd je er aan);
  • Werk in blokken;
  • Stress is normaal, soms presteer je zelfs beter, maar let wel op;
  • Maak keuzes, ga niet alles doen;