fbpx

Comfetti

Food fotografie, hoe krijg je eten mooi op de foto?

Als Instagrammer of als bedrijf in de voedingsbranche is het belangrijk dat je eten goed op de foto staat 😉 Het is soms maar al te lastig om van dat bordje een mooi plaatje te maken en dan ook nog eens de mensen verleiden. Lukt jou dat? Ik geef je een aantal tips om gemakkelijker een mooie foto te maken.

Belichting is essentieel

Het mooiste licht is daglicht. Creëer een setting bij het raam of zelfs op straat. Zorg dat het licht van links of rechtsachter komt. Hierdoor kan je de structuur van het eten mooi uitlichten. Speel met het licht en de setting. Schiet een paar foto’s, ben je tevreden over het resultaat, dan kan je nog een aantal schieten. Anders kan je de compositie weer veranderen en het op een andere manier bekijken. Ik maak meestal veel foto’s zodat je kan kiezen.

Scherpte diepte

Je moet met de foto de mensen verleiden iets te gaan maken of te komen eten. Denk aan de verschillende tips, maar als eerste aan deze dit is wel de meest belangrijke. Zoek een focus punt en zorg dat de achtergrond een beetje vager wordt. Dit doe je door het diafragma te verkleinen.

Groene materialen

Niet iedereen houd hiervan of kan dit toevoegen aan de foto, maar vaak maakt een stukje groen de foto af. Ik verwerk meestal een bloem, plantje, een kruid in de foto. Ook kan je natuurlijk andere materialen gebruiken, bijvoorbeeld stoffen of mooi bestek. Gebruik verschillende nuances van een bepaalde kleur of gebruik juist ingrediënten of producten met contrasterende kleuren.

Beweging

Beweging in het beeld maakt de foto spannend. Beweging kan bijvoorbeeld een hand zijn, of iemand die het vlees snijdt of kruimels om het bord. Het gaat eigenlijk om het idee dat er geleefd wordt. Geen statisch beeld met een witte achtergrond. Ga voor een emotie een beleving in het beeld. Misschien heel tof om de keuken op de achtergrond te zien waar iemand aan het koken is.

Van boven

Veel food foto’s worden van boven gefotografeerd. Let maar eens op. Op Pinterest vind je ook veel food fotografie. Mmmmm…. Wanneer je van boven fotografeert, moet je letten dat het licht niet van boven komt. Verder moet je eigen een schilderij creëren. Haal inspiratie uit kookboeken of van Pinterest, want die staan er vol mee.

Verzamel verschillende mooie materialen van een bordje tot een mooie pollepel. Door een verscheidenheid aan materialen te hebben, kan je goed variëren in de foto’s. Zorg daarbij wel voor herkenbaarheid. Misschien kan je iets vinden in al je foto’s wat je telkens kan laten terugkomen, dat kan ook de belichting zijn.

Heel veel succes met het uitproberen en het maken van een prachtige foto!